Index

Allmänt (66) Dikter (282) Musik (53) Samhälle (60) Tillbakablickar (6)

03 november 2008

Lundell som Jultomte?

Jag lyssnar återigen på Ulf Lundells I ett vinterland. I många avseenden en briljant platta. Jag gillar stämningarna, känslan och anslaget. Det finns en röd tråd, en gjuten helhet om det inte vore för låt 14, Låt det snöa..
Jag har väldigt sällan kritiserat Ulf Lundell, det kanske är så att det aldrig har hänt förr, hur som, att lägga in den låten på den här plattan är ett riktigt kardinalfel. En låt om julen, om hur Uffe längtar efter doften av nejlika igen, om att han är på väg med ett litet rött paket, om stjärnor som tindrar, om sigill av lack..
Nej, nej och åter nej, texten är inte av Lundellsnitt, den är i vissa partier till och med patetisk. Om han lanserat den som singel i december har jag i viss mån greppat poängen.
Och Lundell och julen har inte alltid gått hand i hand, det förstår man inte minst genom att läsa hans böcker eller analysera vissa av hans tavlor. Men jag ska inte döma honom så, karl´n börjar ju bli gammal, och att människor gör helt om har hänt förr.
Men låten stör mig något så otroligt, och dessutom går jag och nynnar på den! När jag så läste i förra veckan att Ulf Lundell planerar en julshow (!) 2009 tappade jag verkligen hakan. En julshow. Ulf Lundell. Men hallå?..

Jag såg Ulf Lundell på Uppsala Konsert & kongress i september, och det var bland det bästa jag någonsin sett, stundtals magi, och jag har även bokat biljett till spelningen på Globen i mars. Men en julshow 2009..
Med all respekt Ulf Lundell, men där går gränsen.

Eller är det så att du bara driver med oss?

7 kommentarer:

 1. Jag tror nog att han driver med oss,eller att nån journalist fått löneförhöjning.

  Ha det gott mannen!

  Jonken.

  SvaraRadera
 2. Sången är knepig. Men utan den kanske Vinterland aldrig blivit några "4 årstider"? Texten ja, säga vad man vill om den men sticket måste man kapitulera inför. Han sa väl själv om sången att "jag önskar jag bara kunde skriva såna sånger, vad ska man med alla dom andra till?", om jag inte minns fel.

  En julshow, varför inte? Det oväntade friskar upp. Rörde han om i grytorna med omslaget på Slitz, så kan väl en Lundellsk tomte vara lika bra eller bättre.

  Hälsning!

  SvaraRadera
 3. Jonken: Båda alternativen verkar troliga.. Ha det gott broder! Och ikväll vänder det för våra hockeykrigare....

  Tusenbroder: Jodå, att han skulle gå i hamn även med en julshow skulle inte förvåna mig, men det får hur som bli utan mig..
  Och jag kan förstå hans resonemang runt sången och texten, men jag kan inte hålla med.
  På något sätt kändes som om "peaken" med hela Ulf Lundells karriär nåddes under det akustiska partiet på senaste turnén. Det var efter den jag började reta upp mig på sången Låt det snöa; kanske finns något samband..

  Ha det gott mannen!

  SvaraRadera
 4. Inte så inne på Uffe, har bara en skiva. Morsan är ett gammalt fan av hans böcker dock. Tycker nog att det lät makabert med en julshow. Som om Thåström skulle vara med på Stjärnor på is. Nästan. Kanske. Typ.

  SvaraRadera
 5. Lyssnade igenom hela skivan senast idag.. eller ja. Jag stängde av innan sista låten.
  Det skulle inte förvåna mig om han skämtar.
  Han borde läsa om sin egen skildring av julbordet från boken "sömnen" och gå tillbaks till sina rötter igen ;)

  SvaraRadera
 6. Depps: Ja, det skulle vara en riktig mardröm... Nu lägger jag på Cures Head on the door istället..

  Amzonen: Så ska en jul tas, som i sömnen!..:)

  SvaraRadera
 7. Jag väntar och ser. Undrar också hur han tänker men eftersom jag brukar tycka om hans tankar så tänker jag att jag säkert kan vila i dem den här gången också. Däremot blir jag matt av alla hans avsked. Som så många gånger förr. Tror att den Mannen har svårt att ta avsked. Att ett avsked för gott är ett avsked från Livet. Hans Liv är musik och vad händer när han inte längre turnerar. Får feedback. Frågan är om det räcker med böckerna. Tror att tystnaden knäcker honom. Tänker på den tystnaden som jag precis mött och vet är ett hot. Ett stort hot mot konsten eller vad man vill kalla det för./Rosa

  SvaraRadera