Index

Allmänt (66) Dikter (282) Musik (53) Samhälle (60) Tillbakablickar (6)

05 november 2008

President Gas?

Obama president i USA. År av spekulationer i alla väderstreck är äntligen över. Nu väntar dessvärre ännu ett par månader av analyser av det förkrossande valresultatet..
Obama i all ära; men en president i USA är alltid en president i USA. En vit man eller en icke vit man (eller för den delen en kvinna) förändrar inte den saken nämnvärt. Att vara president i USA förpliktigar. Det finns förväntningar på en president i USA. Det finns krav på en president i USA. Från industrin, från den kristna högern, från vapenlobbyisterna, från oljenarkomanerna för att nämna några starka element i det skakade landet USA.
Så vad allt det här handlar om är egentligen inte vem som styr i USA, utan hur övriga världen tar sig an USA, hur man väljer att bemöta USA, och att man nu börjar ställa krav på USA.
Den nickedockspolitik som varit allenarådande under lång tid måste styras över mot en politik som grundar sig på demokrati och inte på USA: s egna särintressen.
Är det rimligt att USA dikterar villkoren för resten av världen? Är det rimligt att USA sätter en egen dagordning för hur den här världen ska eller bör fungera? Så innan man skriker sig hes och yvas alltför mycket över Barack Obamas seger bör man ta sig en funderare på dessa frågor.
Sedan kan man ju givetvis skåla för att George W Bush äntligen får åka hem till ranchen och flaskan igen.
Men en president i USA är alltid en president I USA.

7 kommentarer:

 1. Håller med i mycket av det du skriver, dock tror jag på ett ödmjukare styre än vad någon annan kandidat skulle kunna åstadkomma. Detta det bästa som kunde hända just USA. Bara det faktum att en svart man sitter i Vita huset gör att jag hoppas och tror att utvecklingen går, om än sakta, åt rätt håll i avseendet USA som "världspolis". Om han får sitta som president vill säga, risken är ju att han blir ihjälskjuten innan han ens hinner börja. Hoppas du förstår min syn.

  SvaraRadera
 2. Depps: Absolut, jag hoppas också på din linje, men det är mycket i USA som måste "lösas upp".
  Om McCain hade tagit plats hade jag inte varit det minsta hoppfull.. Nu finns väl ändå ett frö till förändring. Får vi hoppas..

  SvaraRadera
 3. Absolut (säger jag med) och det är väl det hoppet man har nu. För första gången. USA är alltid USA. Tiden får utvisa. Det är så mycket, inte bara ekonomin utan krigshetsen, miljön!!!! och inställningen gemene man har. Har ändå en otäck känsla...om attentat.

  SvaraRadera
 4. Depps: Ja, det vore det största nederlaget av dem alla. Måtte galningarna hålla sig ur vägen.

  SvaraRadera
 5. Tjaba grabben. Du satte spiken på tummen direkt. Obama kan inte köra sitt eget race, då smäller det. Han måste köra allas race, och då brukar som vanligt de starka vinna. Hur ska han tackla de högerkristna och deras inskränkta tänkande? Hur ska han tackla vapenmaffian? Hur ska han tackla krigen han fått ärva av Bush. Hur ska han klara palestina-israelkonflikten? Han har otroliga förväntningar på sig, de kan vända på en dag om det vill sig illa. Inte lätt för en killa med kulturella rötter i Kenya och Sydostasien. Men att vara uppväxt på Hawaii måste ha varit litet häftigt. Varför var det inte jag, uppväxt vid Österhavet som jag är. No surfing alls, bara some fishing innan fiskarna dog ut (bokstavligt talat). Nä, nu ska jag fixa ett skrivbord till en liten fru och städa enna. Fixa egna Baracken sas.

  SvaraRadera
 6. Uno: Själv föddes jag i Sandviken. Ingen surfing där heller, tro det eller ej..:)

  SvaraRadera